Satelitski Motori - Rotor


To je uređaj na koji se montira antena te je time omogućeno njeno kretanje i praćenje svih dostupnih geostacionarnih satelita na nekom području naravno uz odgovarajuću veličinu satelitske antene.
Danas su u upotrebi četiri modela ovih uređaja.
1) Horizon to horizon motori
2) Polarmount motori
3) DiSEqC motori
4) Manual motori

Horizon to horizon motori

Omogućuju okretanje satelitske antene u teoretski cijelom području vidljivih satelita, a to je raspon od 180° na mjestu gdje je vaša antena. Razliku se od polarmount motora po tome što je motor i mehanika u jednom kućištu. Samim time lakši su za postavljanje i rukovanje. Osim toga budući da je sve u jednom kućištu manje su podložni vremenskim utjecajima i kvarovima. Ovi rotori pokreću antenu lijevo - desno. Kada je motor u centru odnosno kada pokazuje jug antena je u svojoj najvišoj točki. Okretanjem lijevo ili desno antena rotira i pada prema dolje odnosno mijenjaju se azimut i elevacija. Na taj nacin je omogućeno točno praćenje satelita u clarkovom pojasu.
Na sebi motor ima priključke za motor, senzor i uzemljenje.
Koriste se za satelitske antene do 1.5 m promjera.
Polarmount motori

Ima odvojenu mehaniku i motor - aktuator te se oni mogu kupiti odvojeno. Motor ima oblik ruke te se obično naziva đek od eng. jack. On se spaja na mehanički dio antena te njegovim odvrtanjem ili zavrtanjem antena se pomiče lijevo- desno. Korištenjem ovog motora mijenjaju se i azimut i elevacija. Dodatkom još jednog motora, možemo, naravno uz uvjet da naš pozicioner ima tu mogućnost, kontrolirati gibanje antene gore dolje za prijem programa s inkliniranih satelita. Takvi su naprimjer pozicioner ugrađen u prijemnik.
Na sebi motor ima priključke za motor, senzor i uzemljenje.
Koriste se za satelitske antene promjera do 10 m.


DiSEqC motori

To su u stvari horizont to horizont motori koji se ne spajaju s cetverožilnim kabelom već samo jednim koaksijalnim kabelom. Da bi ovakav motor mogli priključiti, vaš satelitski prijemnik mora imati DiSEqC 1.2 na više jer jedino oni omogućuju dvosmjernu komunikaciju motor - prijemnik. Danas gotovo svi digitalni prijemnici imaju ovaj nivo DiSEqC te mogu bez problema upravljati bilo kojim od danas dostupnih tipova ove vrste motora. Obično pojedini proizvođači satelitskih prijemnika imaju u svojoj ponudi i odgovarajući motor koji se može priključiti na njih. Takav je npr. DiSEqC motor SkyWalker danske tvrtke Force Electronics. On omogucuje motoriziranje vašeg postojećeg sistema bez obzira da li imate Forceov satelitski prijemnik ili prijemnik bilo kojeg drugog proizvodaca koji u sebi ima ugrađen potrebni nivo DiSEqC kontrole.
Ovi motori primaju satelitske antene do 120cm ali već se mogu pronaći i skuplji modeli koji podnose i antene većeg promjera.
Shema spajanja ovog tipa motora u sistem dana je u posebnom poglavlju.


Manualni motori


To su najjednostavnije a time i najskromnije rješenje za motoriziranje vaše satelitske antene. Ako montirate ovakav tip motora on omogucuje samo pomicanje antene lijevo-desno i…to je to. Nema mogućnosti namještanja elevacije pri pomicanju i ne može se antena pomicati tako da on sam pozicionira satelit cak i kada ga spojite na odgovarajući pozicioner. To je zato jer nema ugrađen senzor koji omogucuje automatsko pomicanje i namještanje pozicije. U pravilu se ovakav tip motora koristi uz ručni pozicioner koji ima samo priključke za motor i dvije tipke za pomicanje lijevo - desno.
U pravilu se ovakvim tipom motora mogu hvatati samo sateliti koji su približno poredani po istoj ravnini. Taj pojas obično zahvaća maximalno oko 10 - 20° i služi obično za gledanje programa sa satelita: Astra 1 19.2°, Eutelsat W2 16°, Hotbird 13°E, Eutelsat II F4 10° te Eutelsat W3 na 7°E. Svi sateliti koji su izvan dosega mogu se gledati vrlo teško bez posebnog namještanja vaše antene. Gledanje je moguće ako okrenete motor da zahvaća neke druge pozicije koje vama odgovaraju a koje nisu smještene od 19 - 7° E. npr. od 10°E do 4°W. iz priloženog se vidi ta ovaj tip motora najbolje funkcionira u rasponu od 10 - 15°.
Na ovaj tip motora se mogu montirati satelitske antene promjera do 1m.

Koji tip motora izabrati? Svakako onaj koji vam najviše odgovara te ovisno o dubini vašeg džepa. Ako želite samo gledate programe s Astre 1 te ostalih okolnih Eutesatovih satelita biti će vam dovoljan i ručni motor. Ukoliko vaš prijemnik ima ugrađen DiSEqC nivo 1.2 na više svakako razmislite o kupnji odgovarajućeg rotora. Oni nisu pretjerano skupi i ne morate voditi računa o kompatibilnosti jer danas proizvedeni motori i uređaji zahvaljujući ugrađenom DiSEqC savršeno se poklapaju međusobno bez ikakvih problema. Osim toga koristeći samo jedan kabel za spoj uštedjeti ćete na materiju te na bušenju dovratnika ili doprozornika. Ukoliko vaš prijemni nema DiSEqC a ipak želite uživati u izboru satelita i programa izaberite motor H - H ili polarmount. Time ćete dobiti sve dostupne satelite kao na "dlanu" i imati ćete velik izbor pozicija i programa. Ako želite montirati veliku satelitsku antenu promjera nekoliko metara svakako koristite polarmount motor

Translate