Montaža Satelitske Antene za 2 satelita

Osnovni problem kod ovakve montaže je gubitak signala koji nastaje kada se postavi još jedan LNB ili više njih do onoga glavnog koji je u fokusu antene. Signali koji se primaju putem tog LNBa koji nije u centru su dosta slabiji od onih koji dospijevaju u fokus antene te je stoga potrebno osigurati zadovoljavajuću kvalitetu signala. To se postiže uporabom veće satelitske antene te kvalitetnijih LNBa.
Za montažu su vam potrebni svi alati koji su navedeni za montažu antene za jedan satelit s time da vam je potrebni još jedan ili više LNBa te eventualno DiSEqC prekidači 4/1 ili 2/1.
On se koristi budući da ne možete priključiti više od dva univerzalna LNBa po jednom ulazu na satelitskom prijemniku jer tada nećete moći koristiti puni frekvencijski opseg koji pruža univerzalni LNB već samo donji frekvencijski opseg od 10.700 – 11.700 MHz. Zato se koristi DiSEqC prekidač koji omogućuje potpunu kontrolu LNBa naravno ukoliko vaš prijemnik podržava DiSEqC (svi današnji prijemnici). Stariji modeli imaju samo 22 kHz signal koji omogućuje preklapanje gornjeg u donji frekvencijski pojas ili samo preklapanje između dva LNB ali tada nema preklapanja između frekvencijskih pojaseva.
Danas je najveći broj antena namješten za gledanje programa sa dva satelita i to Astra i Hotbird. Tom načinu gledanja su prilagođene i gotovo sve satelitske antene koje se mogu naći kod nas. Za njih se kupuje posebni dodatak tzv. razmak 6° koji omogućuje gledanje programa sa dva satelita bez puno muke oko namještanja antene.
Međutim ako želite gledati programe s više od dva satelita taj dodatak ne zadovoljava te treba dodati još umetaka za učvrstiti LNB. To je tzv. multifeed antena.
Za ovaj postupak antena bi trebala da je što dostupnija da bi lakše namještali LNB za optimalno praćenje programa sa svih satelita.

Krenimo redom. Opisati ćemo prvo namještanje za dva satelita (ASTRA i HOTBIRD) uz uporabu posebnih držača 6°, zatim namještanje antene za dva satelite s time da je antena fiksirana na jednom satelitu a drugi je dodan, te montaža multifeed antene. Antenu ste postavili na nosac i lagano je učvrstili tako da se lako pomiče lijevo-desno, te gore-dolje i učvrstili LNB na svoje mjestu u držaču.
Prvo trebate naći signal s satelita u sredini a to je u ovom slučaju Eutelsat W3 na 16°E. Koristite se tablicom objavljenom u prošlom broju “Majstora” za točno određivanje njegova položaja. Ukoliko je vaša antena već namještena na poziciju Astre ili Hotbird možete jednostavno je pomaknuti lijevo (Hot Bird) ili desno (Astra) za oko 2-3 cm uz kontrolu slike na vašem TV s time da ste u vaš satelitski prijemnik prethodno upisali neku od korištenih frekvencija na satelitu Eutelsat W3. U tom slučaju ćete pomicanjem antene vrlo lako pronaći satelit. Kada pronađite signal koji zadovoljava kvalitetom i jačinom, pričvrstite antenu na nosač. Ukoliko signal nije dovoljno jak (ili slika nije čista - kod analognih prijemnika) pomičite lagano antenu lijevo-desno i/ili gore-dolje u milimetarskim pomacima dok ne dobijete kvalitetan prijem signala.
Kada ste to učinili izvadite cijeli prednji nosač LNB i LNB te umetnite posebni držač 6° za dva LNBa. Na njega pričvrstite oba LNB i spojite ih na prijemnik. Na TV bi sada trebali imati signala sa oba satelita (Astra i Hotbird). Signal bi trebao biti podjednak na svim transponderima. Ukoliko to nije slučaj možete olabaviti antenu i podesiti fino azimut i elevaciju dok ne dobijete najveću kvalitetu signala. Na kraju stavite izolaciju na spojne dijelove oba LNBa.
Ovaj sistem se upotrebljava kod starijih sistema gdje je antena već fiksirana na jedan satelit – obično Astra.
Antenu ne trebate dirati, samo dodate držač za drugi LNB lijevo ili desno od glavnog LNBa (ukoliko je antena fiksirana na Astru, drugi držač LNBa za Hotbird je s vaše desne strane gledano na antenu s držača LNBa(vidi sliku).
Na držač učvrstite LNB i upalite vaš satelitski prijemnik i TV te namjestite na neki transponder sa traženog satelita da možete kontrolirati kvalitetu signala. Kad pronađete satelit, samo trebate fino podesiti položaj LNB tako da jačina i kvaliteta signala sa traženog satelita bude takva da omogućuje gledanje programa.
Kada ste zadovoljni slikom učvrstite LNB i ne zaboravite staviti izolaciju na njegov spoj.

Montaža sistema a dva satelita je danas najčešća. Gotovo 90% instalacija obuhvaća upravo ovaj sistem. Glave odlike sistema su da ćete za malu cijenu dodatnog LNB, prekidača i držača 2 LNB dobiti duplo više programa nego da ste montirali sistem samo za jedan satelit. Ako sistemu dodate satelitski prijemnik koji ima ugrađen neki modul ili ima mogućnosti naknadne ugradnje istog, možete ubaciti neki od danas dostupnih univerzalnih modula tipa matrix, magic, joker ili dragon te uživati u velikom broju kodiranih programa.
http://ict-doodles.biz.hr/wp-content/uploads/2010/01/montaza-satelitske-antene.pdf

Translate