Montaža Satelitske Antene za 3 satelita

Da bi na regionu od zapadne Evrope juznije od Skandinavje do regiona juzne Srbije mogli pratiti program sa sva 3 satelita sa stabilnim stignalom (dakle prosjecno 100/50), dovoljno je 90 cm ofset (jajasta) antena i tri lnba 0,3-0,5 db.

Van tog regiona, tanjir bi ipak trebao biti veci, inace prilikom jacih padavina dolazi do problema.

Osjetljivost LNBa igra zantno manju ulogu nego sto se misli - daleko, daleko vecu ulgu igra precizno i stabilno montiranje tanjira i usmjeravanje LNBa.

Zato prije nego investirate novac u kupovinu skupih LNBa poznatih proizvodjaca (koji svakako imaju svoje opravdanje, ali nisu nuzni za ove satelite) bolje je investirati u sasvim "prizmemne" stvari kao stabilan drzac antene i, ukoliko nemate receiver koji je u stanju prilikom montaze da vam prikaze jacinu signala ... u jedno pomagalo koje to cini - i oni od svega nekoliko eura koji se montiraju izmedju LNBa i receviera vec obavljaju posao kao pomoc.

Antena se okrece na 16°e i srednji od 3 LNBa daje signal sa W2, lijevo i desno su Astra i Hotbird gdje LNB koji je "istocniji" daje sliku sa "zapadnijeg" HB a onaj "zapadniji" sa Astre - dakle "gledaju unakrsno". Zakrivljenje od 3 stepena je ustvari minimlano i jedva primijetno, ako na raspored LNBa gledate "odozgo" - djeluju skoro u ravni. SKoro svaki drzac ima na sbei vec obiljezene stepene zakrivljenja - nuzno je svaki zakriviti za po 1,5% (daje "pogled" 3° razlike izmedju satelita efektivno) Ukoliko drzac nema vec obiljezene stepene zakrivljenja, postavite za pocetak sva tri LNBa ravno, te onda ova dva "lijevo i desno" zakrivite "jedva vidljivo" i tek kasnije "dodajite zakrivljenje" dok ne dobijete optimalan signal.

Nije potrebno ni smisleno da neki od LNB bude blize anteni ili zakrivljen (dakle prikljucak za kabl gleda na dole, apsolutno bez ikakvog zakrivljenja na lijevo ili desno).

Drzaci za 3 LNBa - postoje vrlo jeftini i primitivni drzaci i oni bez probelma obavljaju posao, na kraju jednini posao im je doista da drze po jedan LNB lijevo i desno. Sva tri LNBa je bitno apsolutno precizno vodoravno postaviti.
Neka skupa rjesenja mogu biti od pomoci, ali su prije svega jednostavno nepotrebno skupa rjesenja. Daleko bitni je je da od skupe specijalne opreme je da sva pozicioniranja i kablove uradite "cisto" i stabilno. Ako to ne uradite tako, imat cete problema i sa onim LNBima od 100 eura - a ako pravilno pozicionirate - nakon toga bi trebali da imate na sva 3 satelita stabilan signal od 100% i za takav sistem u prinicpu nije ni nuzda ni smisleno da potrosite vise od 100 do max. 200 eura za sve - 3 LNBa, LNB drzac, diseq i tanjir.

Problemi vezani za W2.
Za razliku od Astre i Hotbirda koji imaju "krupne transpondere" i stoga i tako modulisan signal da i uz mnogo shuma receiveri su u stanju izvuci stabilan signal, W2, iako ima istu jacinu signala zahtijeva vecu preciznost montaze antene jer je nacin modulacije signala na W2 nesto manje otporan na greske u prijemu koje nastaju zbog suma "okoline" i uticaja na LNB.

Dakle ako imate na W2 kanale na kojima povremeno ispada ton ili slika, pulsira signal ili na pojedinim transponderima mnogo slabije vrijednosti od 100% - antena nije dovoljno precizno postavljenja. Niti jedan od stalnih emitera "ne pulisira", nego vas receiver se "bori" da iz shuma izvuce signal - morate jos preciznije postaviti antenu.

Svi domaci kanali na w2 i vecina transpondera u stalnoj upotrebi imaju u navedenom regionu stabilan signal od 100% - 50-60% sa 90cm antenom. Ukoliko na jednim imate recimo 100% a na drugim 40% - antena vam nije jos dovoljno precizno postavljena, tako da vam shum koji svaki LNB proizvodi prekriva odredjene frekvencije. Onda ovisno od toga kako pomjerite tanjir - imate kasnije na istim kanalima nekad obrnutu situaciju. Kod ispravno pozicionirane antene, signal je dovoljno jak da prekirje shum LNBa i svi imaju 100% signal.

Antene vece od 90-100 cm za pokrivanje sva 3 satelita smislene i nuzne su tek u Skandinaviji i juzno od recimo Nisa i Makedoniji. Racunajte da sto je tanjir veci, prozor toleranicje je zbog veceg zakrivljenja tanjira manji tako da vam je jos teze pozicionirati ga pravilno. Tanjir od 120 cm je bez prethodnog iskustva doista malo tesko postaviti bas tako precizno koliko je nuzno. Posto ima i skoro duplo vecu povrsinu - nuzno ga je i daleko stabilnije montirati da kod nekog hurikana ga ne morate traziti po komisluku.

Tanjir od 90-100 cm bi prosjecan "amater" trebao moci u potpunosti bez "strucne" pomoci instalirati sam uz pomoc receivera koji je u stanju da kontantno prikazuje signal ili malog pomocnog uredjaja koji to obavlja, od tehnickog problema tu je daleko veci problem eventualno popeti se na krov i ostati na njemu :-)

Translate